
Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?
28 grudnia 2022Kup kiszone ogórki na artmankiszonki.pl.
W zupie, w sałatce, na kanapce bądź jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, gdyż kiszonki są równie smakowite, co zdrowe.
Kiszone ogórki – z koprem, czosnkiem albo z innymi dodatkami
Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niezwykle proste. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki albo beczki z drewna, w których ogórki zalewa się solanką. Później stawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia kwaszonki już po paru dobach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper oraz czosnek, jakkolwiek smak kiszonych ogórków można urozmaicić też różnymi przyprawami, przykładowo kawałkami marchwi, ziarnami czarnego pieprzu czy liśćmi czarnej porzeczki. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, aby samemu przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę bądź spiżarkę, w której może magazynować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż musimy odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w workach z folii czy w kubełkach, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Jakie minerały i witaminy spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?
Od wieków powszechnie wiadomo, że warzywa poddane fermentacji zbawiennie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, gdyż wespół z kiszonkami spożywamy pomocne bakterie, które obniżają pH jelit oraz pozytywnie oddziałują na ich florę, wspomagając w konsekwencji procesy trawienne. Lecz to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają około 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i A, jak również mnóstwo minerałów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, potas czy mangan. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeżeli lubimy kwaskowate smaki, zalecamy nie wylewać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej ją wypić lub użyć do zupy ogórkowej, bo w miarę kwaszenia składniki odżywcze przenikają po części do soku. Warto jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak znaczna ilość soli.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]