
Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie
22 lutego 2023Potrzebujesz barszczu czerwonego? Powinieneś odwiedzić ten adres.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą jemy zwykle w trakcie Wigilii albo znaczących rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako dodatek do innych posiłków.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz też smakowita przekąska
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a równocześnie trochę słodkawy aromat powoduje, że świetnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni zalewają nim uszka z mięsem, kapustą bądź grzybami, inni przedkładają plastry kiełbasy, jajo i kartofle. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa obiadowa, ale też wyborna przekąska albo kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak chrupiącego krokiecika z pieczarkami bądź bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.
Wypada podkreślić, iż barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, a także wiele żelaza, i z tego powodu poleca się go anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie najczęściej zjada się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – przygotuj samodzielnie albo kup
Nie istnieje jeden przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i inaczej doprawia to danie. Niektórzy kochają barszcz na ostro, mocno pieprzny, pozostali dosypują do niego troszkę cukru, aby uwydatnić naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy szykuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej kluczowych minerałów i witamin. Taki zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przyrządzać samodzielnie, ale proces fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź online.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]