
Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny
11 marca 2020Nie szukaj już więcej! Tutaj znajdziesz sól himalajską
Związkiem chemicznym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu należy ich używać w gastronomii?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która wspaniale uwydatnia smak posiłków. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są konieczne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, m.in. żelazo, cynk czy selen, a przy tym nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest cennym źródłem wapnia, żelaza czy potasu, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]