Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

24 lutego 2022

Zamów soki z kiszonych warzyw.

Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonych warzyw. Ostatnio jednakże raz za razem wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który współcześnie często pojawia się na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go spożywać

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał zapewne większość z nas. Nasze babcie samodzielnie przygotowywały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że sok jest cierpki, jednakże niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również liczne minerały, jak magnez, żelazo i sód. Wielu ludzi miewa problem z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednak powinnyśmy spożywać go systematycznie, bo jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się również anemikom. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie powinno się nadużywać – wystarczy spożycie mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.

Sok z kwaszonych buraków jest równie zdrowy!

Sok z kiszonych buraków jest drugim lubianym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania, a który spożywamy również jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu, zapobiega obstrukcjom, a równocześnie poprawia koncentrację. Chociaż buraki cechują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie zaleca się jednakże jego spożycia paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, a także osobom borykającym się z reumatyzmem lub chorobami nerek.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż takie soki trzeba magazynować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]