
Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu
13 sierpnia 2019Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym wpływem wielu substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tej branży. Służą one zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do magazynowania znacznych ilości ukończonych już preparatów. Wymienione wyżej właściwości powodują, iż zbiornik ze stali nierdzewnej jest również świetnym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w sektorze spożywczym
Zbiornik stalowy jest często stosowany w rozlicznych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W piekarniach, gorzelniach czy browarach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego materiału. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w branży spożywczej głównie dlatego, że na tego typu zasobnikach nie powstaje nalot, który sprzyja skażeniu ich zawartości zarazkami bądź dzikimi drożdżami.