
Wyroby ze stali nierdzewnej – meble gastronomiczne, poręcze, zbiorniki
18 maja 2019Stal nierdzewna ma dużo istotnych właściwości powodujących, iż znajduje szerokie zastosowania. Jej główna zaleta to z naturalnie niepodatność na rdzę, która nie tylko zapewnia trwałość wykonanych z niej sprzętów, ale również pozwala na ich styczność z zawilgotniałymi materiałami oraz wodą. Ponadto stop ten jest obojętny chemicznie, co znaczy, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jego zalet uzupełnia równa powierzchnia zapobiegająca rozwojowi drobnoustrojów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży spożywczej i chemicznej
Równowaga chemiczna i bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej doskonały materiał dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie wykorzystywane przez fabryki przetwórstwa, które korzystają z nich w procesie produkcji, a później składowania artykułów spożywczych. W warzelniach piwa oraz zakładach piekarskich wyroby ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Materiał ten jest także stosowany na co dzień w przemyśle kosmetycznym i przez podmioty zajmujące się pozyskiwaniem i dystrybucją rozcieńczalników, paliw i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka przyciągający wzrok design w mieszkaniu
Odporność na niekorzystne czynniki pogodowe (niskie i wysokie temperatury, kwaśne opady oraz wilgoć) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako elementy balkonowe) oraz na basenach (jako drabinki i poręcze). Ze względu na elegancki wygląd, tak samo dobrze sprawdzają się też w wewnętrznych częściach budynków – między innymi na klatkach schodowych. Prócz tego sterylność stali nierdzewnej daje możliwość stosowania jej w gabinetach medycznych oraz ambulatoriach.