
Meble ze stali nierdzewnej – niezastąpione w gastronomii
13 maja 2019W fabrykach produkujących żywność, w kuchniach i gabinetach lekarskich czy też kosmetycznych niezmiernie ważne jest utrzymanie maksymalnej higieny. To wymaga nie tylko przestrzegania rygorystycznych procedur i użycia środków dezynfekujących, ale również odpowiedniego sprzętu. Meble oraz przybory wykorzystywane w takich punktach nie mogą wchłaniać zanieczyszczeń, a ich powierzchnia powinna gwarantować natychmiastowe i gruntowne czyszczenie oraz dezynfekowanie. Z tej przyczyny w miejscach, gdzie istotna jest sterylność, idealnie zdają egzamin meble ze stali nierdzewnej.
Jakie meble ze stali nierdzewnej użytkuje się branży spożywczej?
Meble ze stali nierdzewnej są bardzo często stosowane w piekarniach, profesjonalnych kuchniach oraz przetwórstwie spożywczym. W zapleczach kuchennych restauracji bądź bufetów używa się między innymi stoły, regały do magazynowania żywności i blaty. Poza tym warto wspomnieć o zmywakach i okapach, jak również wszelkiego rodzaju stojakach stosowanych do wyrastania pieczywa. Efektywną eksploatację pomieszczenia ułatwiają meble ze stali nierdzewnej na zamówienie – można z ich wykorzystaniem urządzić wygodną kuchnię także na niewielkiej powierzchni.
Meble ze stali nierdzewnej dla medycyny
Planując konstrukcję mebli ze stali nierdzewnej, producent uwzględnia też potrzeby gabinetów medycznych i kosmetycznych. Tu specjalne znaczenie mają regały i stoły umożliwiające sterylne składowanie przyrządów oraz środków wykorzystywanych w trakcie zabiegów. Meble ze stali nierdzewnej spełniają wszystkie wymogi stawiane w stosunku do wyposażenia stosowanego w gabinetach lekarskich – umożliwiają zachowanie jałowości otoczenia, są wytrzymałe i schludne.